Hoe houd ik genoeg geld over voor de feestdagen? Mijn zeven tips!
Eerste Kerstdag vier ik dit jaar samen met mijn familie bij mij thuis, met een tig gangen menu en een berg cadeautjes onder de kerstboom. Heel leuk en gezellig allemaal, maar ook heel duur. Ik hou van goed eten en nog betere wijnen, dus daar ga ik zéker niet op beknibbelen. Om te zorgen dat ik genoeg geld overhoud voor de feestdagen, zal ik dus op andere dingen moeten besparen. Maar hoe doe je dat in de dure decembermaand? Dit zijn mijn zeven tips!
Kerst is binnen onze familie dé gelegenheid om eens flink uit te pakken. Meestal stellen mijn moeder, mijn nichtje Sylvie en ik een lekker kerstmenu samen. Hiervoor duiken we in de kookboeken, op zoek naar de lekkerste recepten… De voorpret is minstens zo leuk als de avond zelf.
Maar het levert ook een hoop stress op. Lees: geldstress. Want al dat lekkers is natuurlijk niet goedkoop. Tel daar de kerstcadeautjes bij op en voor je het weet, houd je een stuk maand over aan het eind van je salaris. Om genoeg geld over te houden voor de feestdagen, heb ik een aantal trucjes bedacht.
1. Maak een budget
Om ervoor te zorgen dat je na de feestdagen nog op je bankrekening durft te kijken, is het handig om van tevoren een budget te maken. Bedenk hoeveel cadeautjes je wilt kopen en wat je hier maximaal aan wilt uitgeven. Doe hetzelfde voor het kerstdiner. Het is verstandig om liever iets teveel dan te weinig te budgetteren, dan kan het alleen maar meevallen. Maar hou je hoe dan ook aan het budget. Ultieme bespaartip: pin van tevoren het bedrag dat je van jezelf mag uitgeven en laat je pinpas thuis!
2. Kijk naar waarde, niet naar kosten
Hoe verleidelijk het ook is om je budget tot op de laatste cent op te maken: als het niet hoeft, doe het dan niet. Heb je bijvoorbeeld een cadeau in de uitverkoop gekocht dat normaal gesproken twee keer zo duur is? Laat het hier dan bij en koop niet meer cadeaus tot je de max van je budget hebt bereikt. Het geld dat je overhoudt, kun je ook bewaren voor een volgende keer of eventueel besteden aan iets anders.
3. Geef je geld slim uit
Cadeaus hoeven niet altijd (veel) geld te kosten of nieuw te zijn. Wil je bijvoorbeeld Lego kopen voor je neefje, kijk dan ook eens op Marktplaats of bij de lokale online weggeefhoek. Dit scheelt je vaak tientallen euro’s en je bent nog duurzaam bezig ook. Wie weet lukt het je zelfs om iets gratis te scoren.
Zelf heb ik de favoriete parfum van mijn nichtje Sylvie voor een habbekrats online gekocht. Er bestaan zelfs speciale websites waar je per bedrijf de kortingscode van kan opzoeken. Geloof me, Google is in deze tijd je vriend. Houd er wel rekening mee dat je op tijd begint met bestellen in verband met de levertijd.
Zelf iets maken is ook nog een optie. Knutsel bijvoorbeeld zelf een tegoedbon voor een etentje bij jou thuis of bak een lekkere taart. Vaak zijn zelfgemaakte cadeaus nog leuker ook, zowel om te geven als te krijgen!
4. Neem je uitgaven onder de loep
Kijk naast mogelijkheden om creatiever met je geld om te gaan ook eens naar andere uitgaven waarop je kunt besparen. Zijn er misschien abonnementen die je kunt aanpassen of helemaal kunt opzeggen?
December is natuurlijk ook dé maand bij uitstek om je zorgverzekering eens onder de loep te nemen. Je bent er misschien nu niet direct mee geholpen, maar in het nieuwe jaar is je portemonnee er in ieder geval wel bij gebaat!
5. Mijd dure schoonheidsbehandelingen
Tijdens de feestdagen wil je er natuurlijk wel op je paasbest, of in dit geval kerstbest, uitzien. Nog even naar de kapper, je nagels laten doen, misschien nog een leuke nieuwe feestjurk kopen…. maar het kost wel allemaal duur qua geld, zeggen we dan.
Gelukkig kun je ook hierin creatief zijn. In plaats van een dure behandeling bij de schoonheidsspecialiste doe ik mezelf Double Delight van Avoyd cadeau. Zo heb ik toch die mooie gladde benen onder m’n nieuwe kerstjurk! En houd ik genoeg geld over voor de feestdagen.
6. Koop tweedehands
Wat betreft die kerstjurk: wie zegt dat die nieuw moet zijn? Tweedehands kleding is tegenwoordig net zo leuk! Op internet en in tweedehands kledingwinkels vind je genoeg prachtige (merk)kleding voor slechts een fractie van de oorspronkelijke prijs. Bovendien past tweedehands shoppen helemaal in de tijdsgeest van nu om duurzaam met spullen om te gaan.
7. Stel een budget kerstmenu samen
Wil je niet teveel geld uitgeven aan je kerstmenu? Kies dan voor recepten die je al eerder hebt gemaakt en waarvoor je bijvoorbeeld de kruiden al in huis hebt. Scheelt je een hoop geld!
Daarnaast bestaan er meer dan genoeg websites met leuke recepten voor budget kerstmenu’s. Dit betekent echt niet dat je op droog brood hoeft te kauwen. Creativiteit is ook hier weer het sleutelwoord.
Maak bijvoorbeeld als voorgerecht een lekkere soep. Wat dacht je van een heerlijke courgettesoep of een (zoete) aardappelsoep? Kost bijna niets. Kies als hoofdgerecht voor iets met gehakt of bereid een gevulde hele kip; relatief goedkoop en minstens zo lekker als een duur stuk vlees. Stoofpeertjes met eventueel een bolletje ijs als toetje en je bent klaar!
Er is dus genoeg wat je kunt doen om in een dure tijd als deze genoeg geld over te houden voor de feestdagen. Ik wens je hele warme en knusse dagen toe met iedereen die je lief is, want daar draait het uiteindelijk allemaal om. Tot volgend jaar!
Groetjes Simone
Hoe houd jij genoeg geld over voor de feestdagen? Deel je tips met me op onze Facebookpagina!