Een extra gevoelige huid

Een extra gevoelige huid is een huid die uit balans is. Dit merk je bijvoorbeeld aan rode vlekken, uitslag of een trekkerig gevoel. Een gevoelige huid is geen medische aandoening, maar het kan erg vervelend zijn. Reacties op bepaalde cosmeticaproducten kunnen een teken zijn van een extra gevoelige huid.

Wat is een extra gevoelige huid?

Één van de belangrijkste functies van de huid is de barrièrefunctie: je huid moet het lichaam beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vuil, straling en micro-organismen. De huid beslist welke stoffen of prikkels worden toegelaten in het lichaam, en welke niet. Een te gevoelige huid is niet meer in staat om deze selectie te maken. Het afweermechanisme is verstoord waardoor de huid een lagere weerstand heeft tegen irriterende stoffen en het lichaam minder goed kan beschermen. De bovenste laag van de huid wordt erg poreus, waardoor invloeden van buitenaf gemakkelijk kunnen binnendringen. Als compensatie zal de huid zichzelf beschermen door harder te worden, met een geïrriteerde en vaak ruwe huid als gevolg.

Heb ik een extra gevoelige huid?

Als je de meeste cosmetica producten gewoon kunt gebruiken heb je waarschijnlijk geen extra gevoelige huid. Je kunt het echter ook zelf testen door een ROAT-test te doen. ROAT staat voor ‘Repeated Open Application Test’. Deze voer je als volgt uit:

1. Breng een cosmeticaproduct aan op een plekje op de huid dat niet recent in de zon is geweest, zoals de binnenkant van je onderarm, de zijkant van je nek of achter je oor. Als het gaat om een reinigingsproduct of shampoo, was deze er dan na een minuut af. Cremes en dergelijke kun je laten zitten.

2. Breng het product twee keer per week voor een periode van twee weken aan op dezelfde plaats.

3. Als de huid op deze plek geïrriteerd raakt, stop dan met de test en gebruik dit product niet meer. Houdt de irritatie langer dan een aantal dagen aan, raadpleeg dan een arts of dermatoloog. In dat geval kun je stellen dat je een extra gevoelige huid hebt.

Terug naar de productwijzer

© 2019 - 2024 Avoyd | sitemap | rss