Wat is een extra gevoelige huid?

Op de eerste plaats is het belangrijk om te beseffen dat een gevoelige huid in medische termen geen aandoening is. Een gevoelige huid betekent dat je huid o.a. niet zo goed tegen het regelmatig gebruik of tegen het gebruik van bepaalde cosmeticaproducten kan.

Als je de meeste cosmetica producten gewoon kunt gebruiken heb je geen extra gevoelige huid.

Een extra gevoelige huid is een huid die uit balans is. Dit merk je bijvoorbeeld aan rode vlekken, uitslag of een trekkerig gevoel. Deze symptomen kunnen zich zowel op het gezicht als op het hele lichaam voordoen.

Een van de belangrijkste functies van de huid is de barrièrefunctie: het lichaam beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals schadelijke bestanddelen, vuil, straling en micro-organismen. De huid moet dus ‘beslissen’ welke stoffen of prikkels worden toegelaten, en welke niet. Een te gevoelige huid is niet meer in staat om deze selectie te maken. Het afweermechanisme is verstoord waardoor de huid een lagere weerstand heeft tegen irriterende stoffen. Als gevolg hiervan wordt de bovenste laag van de huid erg poreus, waardoor externe prikkels gemakkelijk kunnen binnendringen. Als compensatie zal de huid zichzelf beschermen door harder te worden, met een geïrriteerde en vaak ruwe huid als gevolg.

 

Test voor de extra gevoelige huid

Als je denkt dat je een extra gevoelige huid heb kun je de ROAT-test uitvoeren. ‘ROAT’ staat voor ‘Repeated Open Application Test’ en deze voer je als volgt uit:

Aanbrengen cosmeticaproduct

Brengt het product aan op een plekje op de huid van 5×5 cm dat niet recent in de zon is geweest. Bijvoorbeeld op de binnenkant van de onderarm of elleboog, zijkant van de nek of achter het oor. Gaat het om een reinigingsproduct of shampoo, was het er dan na een minuut van af.

2 keer per week, 2 weken lang

Breng het product 2 keer per week gedurende 2 weken op dezelfde plaats aan.

Controleer de reactie

Raakt de huid op deze plek geïrriteerd, stop dan met de test en gebruik dit product niet meer. Houdt de irritatie langer dan 2-4 dagen aan, raadpleeg dan een arts of dermatoloog.

Terug naar de productwijzer

BLOG - Pak jij een voorjaarsschoonmaak gestructureerd aan?

Oh yesss, die kou is weer vertrokken en ik krijg alweer echt zin in het voorjaar. Het vervelende vind ik wel dat wanneer je uit je winterslaap ontwaakt, dat het dan meteen zoveel is. Ik geef je categorieën om aan de slag te gaan!  Lees meer....

 

© 2019 - 2021 Avoyd | sitemap | rss