Minder werken en hogerop komen, kan dat?

Artikel 16 van 16

Dit jaar werk ik vijf jaar voor mijn baas. Hoewel ik het prima naar m’n zin heb als accountmanager, ben ik toe aan méér. Het probleem is dat boven mij iemand vastgeroest zit in een functie die ik graag zou willen. Bovendien wil ik eigenlijk minder uren maken, want: druk sociaal leven. Maar kan dat wel, minder werken en hogerop komen?

Eigenlijk is het een ontzettend achterhaald idee dat je niet hogerop zou kunnen komen als je minder werkt. Zeker vrouwen hebben daarin een achterstand. Als je als vrouw carrière wil maken, maar je werkt niet de veertig uur die mannen wél werken, dan kun je die promotie vaak wel vergeten.

Laat dit even bezinken.

Want wat zegt het aantal uren dat je werkt over de kwaliteit van je prestaties? Ik las laatst een artikel over de New Economics Foundation, een Britse denktank die sinds 2010 een lans breekt voor een 21-urige werkweek. Waarom? Omdat mensen die minder uren werken, bewezen minder last van stress hebben en minder vaak ziek zijn.

Ook biedt een kortere werkweek vrouwen meer kansen op de arbeidsmarkt. En, misschien wel het belangrijkste, wie minder werkt, heeft meer eigen tijd. Dat gevoel van vrijheid, zelf kunnen bepalen wat belangrijk is, geeft energie. Energie die je weer in je werk en je prestaties kunt steken. Tadaaa!

Wat dus, als een kortere werkweek ‘normaal’ wordt? Als bijvoorbeeld dertig uur per week de standaard wordt voor een bloeiende carrière? Dan kunnen ook vrouwen die nu nog parttime werken, meedingen naar topfuncties.

Ik ben vóór.

Aangemoedigd door dit idee heb ik een plan van aanpak bedacht hoe ik minder kan werken en toch hogerop kan komen. Dit zijn mijn zeven tips voor minder werken en hogerop komen.

1. Geloof in jezelf

Pipi Langkous zei ooit: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Pipi was zo zelfverzekerd als de pest, omdat ze geloofde in zichzelf. Ik geloof ook in mijn eigen kunnen en ben ervan overtuigd dat ik een hogere functie prima af zou kunnen met minder uren.

Hoe meer je in jezelf gelooft, hoe meer dit afstraalt op anderen. Anderen zullen dan ook eerder genoeg vertrouwen in je hebben om je die nieuwe functie te geven. Om in jezelf te geloven, moet je eerst weten wat je waard bent. Probeer dus eens objectief naar jezelf te kijken en stel vast welke kwaliteiten je in huis hebt.

2. Weet wat je wilt

De volgende stap is bedenken wat je leuk en minder leuk vindt aan je huidige baan. Welke nieuwe taken zou je erbij willen? Zet ze op voor jezelf op papier. Kijk waar je moet zijn binnen het bedrijf om dit voor elkaar te krijgen. Dat kan op een afdeling zijn, of op managementniveau. Maar misschien kan het ook wel binnen je huidige functie en in minder uren.

Ik wil graag de functie van de persoon boven mij. Misschien wordt het voor die persoon ook wel tijd om door te groeien. Als je het niet bespreekt of kenbaar maakt, kom je er ook niet achter.

3. Laat je baas weten wat je wilt

Wees niet bang om jezelf af en toe eens op te hemelen. Daarmee bedoel ik niet dat je moet rondlopen en roepen hoe fantastisch je bent. Zie jezelf als een merk dat je moet promoten. Er is niks mis met je baas af en toe wijzen op de prestaties die je hebt geleverd.

Om te zorgen dat mijn baas opmerkt hoe ik functioneer, hou ik bij wat ik allemaal doe. Hoeveel klanten ik in een bepaalde periode heb binnengehaald, bijvoorbeeld. En hoeveel geld dat mijn baas heeft opgeleverd. Dit soort cijfers kun je trouwens ook prima gebruiken om aan te tonen wat je je baas zou opleveren als je minder zou gaan werken.

Het functioneringsgesprek is het perfecte moment om je baas dit overzicht te laten zien en om aan te geven hoe je je toekomst voor je ziet. Bereid dit gesprek goed voor. Bedenk van tevoren wat je de komende periode wilt bereiken en wat je daarvoor nodig hebt. Waar wil je bijvoorbeeld over vijf jaar staan? Is het nodig om een cursus of opleiding te volgen om je doel te behalen? Vraag naar de mogelijkheden.

4. Toon initiatief

Wil je hogerop komen, stel je dan proactief op. Ga werk niet uit de weg, maar stap naar voren zodra er problemen moeten worden opgelost. Doe af en toe eens iets extra’s om te laten zien dat je gemotiveerd bent. Ik werk bijvoorbeeld regelmatig over en neem mijn collega’s wel eens werk uit handen.

Wacht dus niet tot je baas je vraagt om iets te doen, maar neem zelf initiatief. Doe research, lees je in, draag plannen aan en toon het lef om zaken op te lossen. Durf werkzaamheden op je te nemen die een beetje buiten je comfortzone liggen. Elk initiatief dat je baas helpt om tijd te besparen of meer winst oplevert, wordt sowieso gewaardeerd.

5. Durf fouten te maken

Wees niet bang om risico’s te nemen of om fouten te maken. Pas als je risico neemt, valt er iets te winnen. En van je fouten leer je, als het goed is. Dit maak je juist extra waardevol voor het bedrijf, omdat jij dingen hebt geleerd die andere collega’s misschien nog niet weten. Bovendien laat je zien dat je gemotiveerd bent om jezelf te ontwikkelen.

6. Speel het politieke spelletje

Roddelende collega’s, zwartmakerij, sabotage en ellebogenwerk; we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Ik heb er echt een broertje dood aan. Maar wil ik hogerop komen, dan ontkom ook ik niet aan het kantoorpolitieke spelletje. Ik zeg niet dat ik mijn ziel heb verkocht, maar ik weet inmiddels dat je kantoorpolitiek ook op een positieve manier kunt inzetten om je kansen op die promotie te vergroten.

Hou oren en ogen open. Weet wat er op de werkvloer speelt, maar blijf weg van roddel en achterklap. Geloof ook niet meteen alles wat je hoort. Probeer de belangen te achterhalen die er binnen het bedrijf spelen en zorg dat je weet hoe de verhoudingen in elkaar zitten.

Gebruik die kennis om iets gedaan te krijgen. Wil je bijvoorbeeld je idee over minder werken en hogerop komen promoten, zoek dan medestanders. Vraag je daarbij af wie er belang bij kan hebben en wie juist niet.

7. Zorg dat mensen je kennen

Behalve laten zien wat je kunt moeten mensen jou ook leren kennen, wil je ooit kans maken op die ene promotie. Ik ga bijvoorbeeld naar iedere bedrijfsborrel. Dit zijn prima gelegenheden om je collega’s beter te leren kennen en jezelf van een andere kant te laten zien.

Wees tijdens dit soort borrels altijd aardig. Geef je collega’s complimenten en zorg dat je geïnteresseerd, respectvol en vriendelijk overkomt. Vraag je vrouwelijke collega’s bijvoorbeeld hoe zijn hun benen er zo verzorgd uit laten zien onder hun zakelijke jurk. Of vraag je baas naar zijn favoriete golfbaan.

Kortom, geloof in jezelf, wees aardig, stel je behulpzaam en betrouwbaar op en zet áltijd je best geschoren beentje voor. Zo krijg je op een gegeven moment de gunfactor van je baas en je collega’s. En hoe leuker je baas en je collega’s jou vinden, hoe groter de kans dat jij getipt wordt voor die ene positie die past bij jouw ambities.

Groetjes Simone

Heb jij nog tips voor mij? Deel het met me op onze facebook-page?

© 2019 - 2024 Avoyd | sitemap | rss