Hoe blijf ik langer bruin?

Artikel 8 van 16

Ik ben net terug van een weekje Ibiza met wat vrienden. Poeh, wat een prachtig zonovergoten eiland is dat! Mijn melkflessen heb ik eindelijk ingeruild voor een paar bruine stelten en mijn bleke wangen hebben een sunkissed glowI love it! Maar hoe zorg ik dat ik ook na mijn vakantie blijf stralen? Met andere woorden: hoe blijf ik langer bruin?

Als ik nu in de spiegel kijk, zie ik een mooi gebruind gezicht. Wel wat anders dan voór Ibiza, toen ik tegen die clown van de film ‘It’ aan zat te kijken. Met een kleurtje zie ik er niet alleen mooi en gezonder uit, het lijkt wel alsof mijn kleding me ook ineens beter staat.

Helaas weet ik uit ervaring dat zodra je weer op Hollandse bodem stapt, dat bruine kleurtje binnen no time verdwenen is. Niet leuk! Gelukkig heb ik een aantal tips en trucs gevonden waarmee je nét iets langer bruin blijft.

1. Bereid je voor op de zon

Hoe blijf ik langer bruin? Eigenlijk begint dat al met een goede voorbereiding voordat ik op vakantie ga. Er zijn verschillende producten op de markt die ervoor zorgen dat je optimaal bruin wordt én blijft.

Enkele weken voor vertrek begin ik al met smeren van een tan preparer, om mijn huid voor te bereiden op de zon. Ook op tijd beginnen met scrubben helpt om langer bruin te blijven. Hiermee verwijder je dode huidcellen waardoor de zon dieper in je huid kan doordringen en de bruine kleur dieper in je huid gaat zitten. Hoe dieper de bruine kleur doordringt in je huid, hoe langer je bruin blijft. 

2. Gebruik aftersun

Eend droge huid vervelt sneller. Om vervellen te voorkomen, gebruik ik direct na het zonnen altijd een goede aftersun. Heb je een gevoelige huid, kies dan voor een product met bijvoorbeeld aloë vera, bisbolol, panthenol, glycerine en thermaal water. Deze ingrediënten kalmeren de huid. Blijf ook na je zonvakantie nog een tijdje smeren met aftersun. Stap daarna over op een vette bodycrème.

3. Drink veel water

Ik heb nog nooit zoveel water gedronken als sinds ik thuis ben. Water drinken verbetert niet alleen de doorbloeding van de huid, het zorgt er ook voor dat huidcellen minder snel afsterven. Hierdoor kan ik nog langer genieten van mijn bruine kleur.

4. Badder of douche niet te lang

Ik ben gek op lekker lang badderen met een goed boek. Helaas is dat geen goed idee, wil je langer bruin blijven. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: water droogt de huid uit. Het tast de natuurlijke beschermlaag van de huid aan waardoor je sneller vocht verliest. Warm water lost dat laagje nog sneller op.

Wil je langer genieten van je gebruinde huid, neem dan een snelle, lauwwarme douche. Vergeet niet om na het douchen meteen je huid te hydrateren met aftersun of een bodycrème.

5. Scrubben na het zonnen

Ook na de vakantie is het verstandig om te scrubben. Veel mensen denken dat je daarmee de bruine kleur eraf haalt. Maar door te scrubben verwijder je juist dode huidcellen die je mooie bruine kleur doffer laten lijken. Daarom scrub ik mijn huid één keer per week met een mild product. Ben je verbrand of is je huid geïrriteerd? Scrub dan niet. Scrubben kun je ook beter nooit meteen na het zonnen doen, maar pas enkele dagen later.

6. Kies voor afstekende kleding

Je hoeft niet alleen je huid te verzorgen om langer bruin te blijven. Kleding kan ook een hoop doen. Je kunt mij tegenwoordig uittekenen in witte kleren. Daardoor lijk ik nóg bruiner. Turquoise en pastelkleurtjes hebben hetzelfde effect. Kleuren die me bovendien doen terugdenken aan bohemian Ibiza.

7. Fake je zongebruinde huid

Helaas, wat je ook doet, uiteindelijk zul je toch afscheid moeten nemen van je gebruinde huidje. Tenzij je smeert met een zelfbruiner of naar de zonnebank gaat. Ikzelf ben geen fan van zelfbruiners. Behalve dat het niet lekker ruikt, krijg ik ook altijd strepen en vlekken op mijn lichaam en in mijn (witte) kleding.

Een zonnebank is af en toe wel lekker, maar we weten allemaal: echt verstandig is het niet. In de straling van zonnebanken zitten vooral uva-stralen en relatief weinig uvb-stralen. Uva-stralen hebben invloed op het pigment dat in je huid zit en stimuleren niet de aanmaak van nieuw pigment. Dit betekent dat je wel snel bruin wordt, maar dat deze kleur niet lang blijft zitten. Bovendien biedt het geen bescherming tegen de zon. 

Uvb-stralen bevorderen de aanmaak van melanine: het gele, donkere stofje dat je huid de kleur geeft die je krijgt als je bruin wordt. Het duurt hierdoor niet langer voordat je bruin wordt, maar de bruine kleur blijft wel langer zitten. Bovendien wordt je huid dikker, waardoor die zichzelf op een natuurlijke manier beter tegen de zon beschermt.

Wil je toch naar de zonnebank, pas dan op dat je niet verbrandt. Gebruik ook altijd een zonnebankcrème.

8. Eet je huid bruin

Naast melanine is er nog een andere pigmentsoort die zorgt voor de kleur van je huid, namelijk carotenoïde. Dit zit in bepaalde groenten en fruitsoorten, zoals wortelen, abrikozen, grapefruit, erwten, rode peper en groene bladgroenten zoals spinazie.

Carotenoïden zijn antioxidanten en worden opgeslagen onder je huid. Tijdens het zweten worden ze weer uitgescheiden. Een deel ervan neemt de toplaag van je huid weer op. Dit zorgt voor een mooie goudbruine tint. Behalve dat carotenoïden goed zijn voor je bruine kleur, doen ze ook wonderen voor je gezondheid.

Ook groenten met bètacaroteen – wortels, kool en broccoli – zijn een aanrader. Bètacaroteen is een antioxidant die de huid beschermt tegen vroegtijdige veroudering door teveel blootstelling aan de zon. Dan zijn er ook nog groenten en fruit met lycopeen (tomaten, watermeloen). Dit is net als carotenoïde een antioxidant die je huid extra bescherming biedt tegen de schadelijke invloed van de zon.

Funfact: wist je dat uit onderzoek blijkt dat mensen die gebruind zijn door het volgen van een groente- en fruitdieet aantrekkelijker worden gevonden dan mensen die bruin waren door de echte zon?Just saying.

9. Verzorg je haar

Voordeel – vind ik – van zo’n zonvakantie is dat ook mijn haar een stuk lichter wordt door de zon. Het geeft me een zomerse, jeugdige look die goed past bij mijn mooie bruine kleurtje. Om dit effect vast te houden, zijn er genoeg sprays en crèmes verkrijgbaar. Nadeel van opgelicht haar is dat het ook een stuk droger wordt. Gebruik daarom een goede conditioner of haarmasker om je haar in topconditie te houden.

Geen fan van het verblekende effect van de zon op je haar? Smeer dan tijdens je vakantie wat zonnebrandcrème in je haar. Net als je huid bevat je haar pigmenten. Zonnebrandcrème beschermt je haar zowel tegen uitdroging als zeewater en chloor. Maak je haar wel eerst nat voordat je de crème erdoor kamt.

10. Behoud je sunkissed glow!

Een glanzende huid laat je huid een stuk bruiner lijken. Ik gebruik daarom een bronzing powdermet een subtiele glans voor die sunkissed glow. Breng eventueel ook wat aan op je decolleté, armen en gladgeschoren benen.

Voor mooie gladde benen gebruik ik zowel voor, tijdens al na mijn vakantie na het scheren van mijn benen Double Delight van Avoyd, om scheerirritaties en pigmentvlekjes te voorkomen. Dit is een 2-in-1 product dat niet alleen ingegroeide haartjes en rode scheerbultjes tegengaat, maar ook op een veilige manier donkere huidvlekjes lichter maakt die na het scheren worden veroorzaakt door UV-straling.

Er valt dus genoeg te doen om zo lang mogelijk van je gebronsde huidje te genieten. Vergeet niet om ook na je zonvakantie je huid tegen de zon te beschermen, al is het maar om huidveroudering tegen te gaan. Smeer je daarom het hele jaar door in met een zonnebrandcrème, óók als de zon niet zo keihard schijnt als op Ibiza.

Groetjes Simone

Heb jij nog goeie tips om langer bruin te blijven? Deel ze met me op onze Facebookpagina!

© 2019 - 2024 Avoyd | sitemap | rss