Je zakelijk kleden als het warm is, hoe doe je dat?

Vorige Artikel 10 van 16 Volgende

Eindelijk wordt het warmer in Nederland. Dat betekent zomerjurkje en slippers aan en naar buiten met die melkflessen! Hartstikke leuk natuurlijk, maar niet als ik naar mijn werk ga. Niet dat ik er niet goed uitzie in een jurkje en slippers – integendeel – maar echt een professionele indruk maak ik er niet mee. Maar hoe je dat, je zakelijk kleden als het warm is en je de hele dag op kantoor of, zoals ik, in de auto zit?

We kunnen ons denk ik allemaal nog wel de hete zomer van vorig jaar herinneren, met temperaturen van soms wel boven de 35 graden. Wat heerlijk is als je de hele dag in bikini aan het water kunt liggen. Als je moet werken is die hitte minder fijn.

Een van de voordelen van mijn baan is dat ik veel onderweg ben en op een warme dag kan genieten van de airco in mijn auto. Maar zodra ik uitstap ontkom ook ik niet aan de smorende hitte. Een mantelpak is in dat geval allesbehalve prettig, want: te dik en dus veel te warm. Maar je zakelijk kleden als het warm is, is nog best een uitdaging. Ik heb een paar tips die ik graag met jullie wil delen.

1. Niet te bloot!

Voorop staat dat je zakelijk kleden, ook als het warm is, een vorm van respect is naar je klanten toe. Beter overdressed dan underdressed, zeg ik altijd.

Hoeveel bloot is ‘toegestaan’ hangt natuurlijk vooral af van waar je je zelf goed bij voelt. Er zijn wel een paar ongeschreven regels om je zakelijk te kleden als het warm is waar je rekening mee kunt houden. Ikzelf zorg er bijvoorbeeld voor dat mijn schouders altijd bedekt zijn als ik een zakelijke meeting of presentatie heb. Een dun jasje of vestje dat je later aan kunt doen bieden dan uitkomst.

Trek je liever een top zonder mouwen aan, go for it. Zorg dan wel dat het niet teveel de aandacht afleidt. Dat betekent: netjes geschoren oksels en een niet te zwaar figuur. Ik gebruik na het scheren altijd een van de producten van Avoyd. Scheerbultjes verdwijnen hiermee als sneeuw voor de zon.

En heel belangrijk: kijk uit voor een te diep decolleté. Ik snap dat de meisjes ook wat licht en lucht nodig hebben met die warmte, maar zorg dat de aanzet van je decolleté niet zichtbaar is.

2. Laat die benen zien

Er wordt vaak gedacht dat blote benen naar je werk een no-go zijn. Blote benen kunnen zeker wel met een paar leuke flatjes of nette sneakers onder een mooie zomerjurk of rok. Schoenen met open teen zijn ook een optie, maar zorg dan wel dat je teennagels netjes gelakt zijn. Een open hiel kan alleen als het echt heel heet is. Een topconditie van je voeten is in dat geval een must.

Ga je voor blote benen, zorg dan wel dat je benen altijd goed geschoren zijn en vrij van irritatiebultjes. Wil je mooi verzorgde en gladde benen, gebruik dan Avoyd Original Post Shaving & Waxing Serum. Een panty is in dat geval echt niet nodig. Tenzij je naar een zakelijk gesprek gaat. Geef dan de voorkeur aan een dunne, huidkleurige (zomer)panty.

3. Geen losse kleding

We zijn vaak geneigd om met lekker weer luchtige, los zittende kleding aan te trekken. Naar je werk is dat een minder goed idee. Losse kleding kleedt allesbehalve af en oogt minder zakelijk.

Ga dus voor een strakkere outfit. Houd wel rekening met je ondergoed. Niets is minder flatteus dan borsten die onder je nauw aansluitende blouse hun weg naar beneden zoeken door een slechte bh. Of vier billen in je pantalon, veroorzaakt door een knellende slip.

4. Kies voor kleur

Ook de kleur van je kleding is van invloed op hoe warm je het hebt. Lichte kleuren reflecteren het licht waardoor warmte minder wordt vastgehouden. Kiezen voor zwart is dus niet aan te raden als het buiten 35 graden is.

Wees ook niet bang voor een beetje kleur. Er is niets mis met zakelijk zwart, blauw en grijs, maar combineer deze tinten als het warm is eens met zomerse – bij voorkeur – pastelkleuren. Ik heb zelf veel zomerse tops in mijn kant hangen in verschillende kleuren. Die draag ik op bijvoorbeeld een wijde pantalon of een mooie zomerrok. Hartstikke zakelijk en toch zomers! Fellere kleuren kunnen ook, maar zijn minder zakelijk. Net als printjes trouwens.

5. Draag lichte stoffen

Natuurlijke, dun geweven stoffen zoals katoen, linnen of een lichte wolsoort zijn de beste stoffen om te dragen als het warm is. Katoen en linnen houden de hitte buiten en laten vocht wegtrekken. Kies liever niet voor (semi-)synthetische stoffen zoals polyester en viscose. Deze stoffen laten geen lucht door en zorgen voor klotsende oksels.

Is het een beetje tussenweer? Kies dan voor laagjes. Dan kun je makkelijk even iets aan- of uittrekken als het weer daarom vraagt.

Zo zie je maar weer, je kunt genoeg doen tijdens warme dagen om toch zakelijk voor de dag te komen. Eén ding is zeker: als vrouw heb je het in ieder geval nog altijd een stuk beter dan je mannelijke collega’s. Van hen wordt verwacht dat ze minstens in een lange broek en overhemd op het werk verschijnen, ook al vallen de mussen van het dak.

Groetjes Simone

Heb jij nog tips voor mij? Deel het met me op onze facebook-page?

© 2019 - 2023 Avoyd | sitemap | rss