Zeven tips om te genieten van de feestdagen zonder aan te komen

Artikel 11 van 16

Sinterklaas is nog niet geweest, of m’n tijdlijn staat alweer vol met foto’s van prachtig versierde kerstbomen. Ligt het aan mij of gaat de tijd echt steeds sneller naarmate je ouder wordt? Wat ook steeds sneller lijkt te gaan als je ouder wordt, is aankomen. Geen fijne (kerst)gedachte, aangezien de tweede helft van december vooral draait om eten. Gelukkig zijn er ook manieren om te genieten van de feestdagen zonder aan te komen. Hieronder mijn zeven tips om gezond te genieten.

Eerste kerstdag ben ik bij mijn ouders. Mijn oom, tante en mijn nichtje Sylvie komen ook. Mijn moeder, mijn tante, Sylvie en ik hebben ons voorgenomen om in 2019 gezonder te gaan eten. Het leek ons een goed idee om daar deze kerst al mee te beginnen, zodat we alvast aan het idee kunnen wennen. Want met kerst schep je normaliter niet bepaald de meest gezonde dingen op je bord en de weegschaal is de dag erna helaas altijd gruwelijk eerlijk.

Dus, om die confrontatie te vermijden hebben we een aantal manieren bedacht om te genieten van de feestdagen zonder aan te komen.

1. Ontbijt en lunch licht

Als je weet dat je je ’s avonds te buiten gaat aan allerlei ongezonde dingen, zorg dan dat je overdag niet teveel eet. Kies bijvoorbeeld voor een fruitsmoothie als ontbijt in plaats van afbakbroodjes en roombotercroissants, of maak roerei met lekker veel groenten. Dit geeft je de hele ochtend een verzadigd gevoel. Eet ook met de lunch iets licht verteerbaars, bijvoorbeeld een salade. Dan kun je ’s avonds met een gerust hart ’s genieten van al dat lekkers.

2. Zet fruit op tafel in plaats van snoep

Hartstikke lekker natuurlijk, al die musketkransjes en bonbons, maar je HOEFT het niet te eten of op tafel te zetten. Ik snap het wel, het hoort er een beetje bij en ik ben er zelf ook absoluut niet vies van, maar ook zonder al dat kerstsnoep kun je een prima kerstsfeer creëren. Zet bijvoorbeeld in plaats van snoep een schaal met makkelijk eetbaar fruit op tafel, zoals druiven, mandarijntjes of lekkere zoete lychees. Wedden dat dit net zo in de smaak valt als snoep en chocola?

3. Drink minder alcohol

Wil je genieten van de feestdagen zonder aan te komen, laat dan deze periode de alcohol af en toe eens voor wat het is. Behalve dat alcohol een dikmaker is, is het (veel) drinken ervan ook niet goed voor je organen. Wil je geen alcohol, maar toch een feestelijk drankje drinken? Denk dan ook eens aan alcoholvrije cocktails. Op de website van Allerhande vind je tientallen recepten voor een feestelijk drankje zonder alcohol. Maar een kop verse muntthee met honing is natuurlijk ook een traktatie.

4. Sla borrelhapjes over

Voordat je aan tafel gaat begint een doorsnee kerstdag vaak met lekkere hapjes die de kamer rondgaan. Nadeel is wel dat je er snel vol van zit. Bovendien, hoe meer hapjes je eet, hoe eerder je riem op de spreekwoordelijke vreethaak moet als je ’s avonds aanschuift bij het kerstdiner. En dat is toch ook best zonde…

5. Eet veel groenten

Denk je aan kerst, dan denk je al gauw aan veel vlees, vette sauzen en stokbrood. Caloriebommen ten top! Wil je genieten van de feestdagen zonder aan te komen, begin het kerstdiner dan met groenten zoals geroosterde pastinaak of geroerbakte spruitjes. Heerlijk! Heb je je groenten binnen, dan kun je gerust nog andere lekkere dingen eten. Zit je vol, dan heb je uiteindelijk nog best gezonde dingen gegeten.

6. Eet rustig en… geniet!

Ga niet voor meer, meer, meer, maar eet rustig en met aandacht voor wat je in je mond stopt. Als je snel eet, zit je in no time vol. Eet je rustiger, dan geniet je niet alleen meer van wat er op je bord ligt, je bent ook eerder verzadigd. En daardoor eet je uiteindelijk minder. Ik doe het eigenlijk bij iedere maaltijd en ik kan je vertellen, het werkt echt!

7. Koop een nauw aangesloten jurk

En dan mijn ultieme tip (en die werkt vooral psychisch): koop een nauw aangesloten jurk waarin je het je niet kunt veroorloven om je helemaal vol te proppen. Want, niets zo onaantrekkelijk als een opgezette buik in een strakke jurk, als je het mij vraagt. Dus, een strakke jurk helpt zeker om maat te houden. Het enige wat je dan nog nodig hebt, is een paar super gladde benen met Avoyd die je in een paar goeie hakken steekt, en je bent helemaal klaar om te genieten van de feestdagen zonder aan te komen!

Groetjes Simone

Heb jij nog tips die hierbij passen? Deel ze dan op onze facebook-page!

© 2019 - 2024 Avoyd | sitemap | rss